ائل اوبا | مرجع فرهنگ و تاریخ آذربایجان

و من آیاته خلق السّموات و الأرض و اختلاف ألسنتکم و ألوانکم إنّ فی ذلک لآیات للعالِمین

چگونه ماست و شیر تقلبی را تشخیص دهیم؟

با آشکار شدن ترفندهای صنایع غذایی یکی پس از دیگری، اعتماد به محصولات موجود در بازارها کاهش می یابد.

پروفسور اوزنور آیلسیم از دانشکده حرفه ای خدمات بهداشتی دانشگاه اسکودار .  ترفندهای بکار رفته در تولید شیر و محصولات لبنی و اینکه چگونه می توانیم انتخاب های درست داشته باشیم را توضیح می دهد.

آیا شیر و ماست در بازارها واقعی هستند؟

یکی از بزرگترین نگرانی ها این است که آیا شیر و ماست موجود در قفسه های فروشگاه ها واقعا طبیعی هستند یا خیر.

کارشناسان با بیان اینکه تقلب در شیر با آزمایش های آزمایشگاهی تشخیص داده می شود، می گویند که تقلب در تولید شیر و محصولات لبنی را می توان با انجام آزمایش های فیزیکی ساده مانند طعم، تراکم و رنگ درک کرد.

روفسور اوزنور آیلسیم از دانشکده حرفه ای خدمات بهداشتی دانشگاه اسکودار ترفندهای بکار رفته در تولید شیر و محصولات لبنی و راه های عملی درک آنها را توضیح داد.

چگونه متوجه می شوید که آب به شیر اضافه شده است؟

افزایش مقدار شیر و تلاش برای کاهش هزینه با افزودن آب به شیر هم کیفیت تغذیه ای شیر را کاهش می دهد و هم می تواند مشکل عمده ای از نظر سلامتی ایجاد کند.

پروفسور اوزنور آیلسیم گفت: «تقلب در شیر با آزمایش های آزمایشگاهی تشخیص داده می شود. با این حال، تقلب در شیر و محصولات لبنی را می توان با انجام آزمایش های فیزیکی ساده مانند طعم، تراکم و رنگ نیز درک کرد.

شیر طبیعی باید سفید، مات و تمیز باشد. رنگ شیری که برای اهداف تقلب به آن آب اضافه شده است کمی مایل به آبی است.

با انجام تست چگالی می توان فهمید که شیر خالص است یا خیر.

چگالی شیر خالص بیشتر از چگالی آب است. بنابراین قوام متراکمی دارد.

هنگامی که روی یک سطح ریخته می شود، می توان با نگاه کردن به پخش و آثار آن فهمید که آیا آب به شیر اضافه می شود یا خیر.

در حالی که شیر ترکیب شده با آب سریعتر جریان می یابد، شیر خالص به آرامی جریان می یابد و اثری از خود به جا می گذارد.

علاوه بر این، به دلیل چگالی بالای شیر خالص، وقتی شیر خالص را در آب بچکانید، به ته آن فرو می رود، در حالی که اگر شیر ترکیب شده با آب را در آب بچکانید، بلافاصله با آب موجود در لیوان مخلوط می شود و رنگ کدر به آن می دهد.

اگر خامه وجود نداشته باشد، ممکن است آب اضافه شده باشد

یکی از موثرترین راه ها برای درک اینکه آیا آب به شیر اضافه می شود یا خیر، آزمایش آن با جوشاندن است.

پروفسور اوزنور آیلسیم گفت: «وقتی شیر خالص جوشانده می شود، یک لایه خامه متراکم روی سطح تشکیل می شود. با این حال، در شیر اضافه شده با آب، این منجر به خامه کمتر یا بدون خامه می شود.

شیر خالص طعم بی نظیری دارد. اگر هنگام نوشیدن شیر طعم آبدارتری احساس شود تا طعم شدید، به این معنی است که آب به شیر اضافه شده است. بر اساس طعم مشخصه شیر، می توان فهمید که آیا آب اضافه می شود یا خیر.

واکنش اسیدی در شیر نیز نشان می دهد که آیا آب وجود دارد یا خیر

تعیین اسید در شیر یکی از مهم ترین تحلیل ها است، پروفسور اوزنور آیلسیم ادامه داد:

شیر تازه دوشیده شده در ابتدا یک واکنش اسیدی سالم طبیعی دارد که اسیدیته اولیه یا اسیدیته طبیعی نامیده می شود.

با این حال، شیر نمی تواند این خاصیت اسیدی را برای مدت طولانی حفظ کند. به دلیل شرایط شیردوشی و نگهداری، میکروارگانیسم های مختلفی به شیر منتقل می شوند. تحت تأثیر این میکروارگانیسم ها، سطح اسیدی شیر افزایش  میابد.

اگرچه آزمایش اسیدیته را می توان در شرایط آزمایشگاهی انجام داد، اما اسیدیته شیر را می توان از نظر فیزیکی با یک آزمایش ساده در خانه درک کرد.

اگر جوش شیرین به شیر اضافه شود، کف کردن شیر به دلیل تعادل اسیدی طبیعی موجود در آن است. با این حال، اگر آب اضافه شود، ممکن است به دلیل رقیق شدن و خراب شدن تعادل اسیدیته کف ایجاد نشود. در این مورد، این احتمال وجود دارد که آب یا سایر مواد خنثی کننده به شیر اضافه شده باشد.

هنگام خرید شیر و ماست موجود در بازار به چه نکاتی توجه کنیم؟

در خصوص نکاتی که باید هنگام مصرف شیر و ماست در نظر گرفته شود، دقت کنید. پروفسور اوزنور آیلسیم موارد زیر را بیان کرد:

“اول از همه، قابلیت اطمینان بسیار مهم است. مارک های مورد اعتماد باید ترجیح داده شوند. اطلاعات برند، برچسب و گواهی شیر دریافتی بسیار مهم است.

برای بررسی تازه بودن محصول، باید تاریخ انقضا بررسی شود.

مهم است که شیر یا ماست حاوی مواد نامطلوبی مانند مواد افزودنی، نگهدارنده یا شیرین کننده های مصنوعی نباشد.

اگر محصولات ارگانیک جستجو می شود، می توان محصولات ارگانیک گواهی شده را ترجیح داد. این نشان می دهد که محصول مطابق با استانداردهای خاصی تولید می شود.

همچنین مهم است که شیر و ماست پاستوریزه هستند یا خیر. شیر غیر پاستوریزه می تواند خطراتی برای سلامتی ایجاد کند.

به استحکام بسته بندی توجه کنید!

علاوه بر این، سالم بودن بسته بندی محصول و ضد نشتی بودن آن نشان دهنده تازه بودن و نگهداری آن در شرایط بهداشتی است.

برندهای شناخته شده و قابل اعتماد معمولا قادر به نشان دادن کیفیت هستند. انتخاب ایمن تری را می توان با انجام تحقیق در مورد برندهایی که نمی شناسید انجام دهید.

محتوای چربی، محتوای پروتئین و سایر ارزش های غذایی شیر و ماست باید بررسی شود.

حمل و نگهداری محصولات لبنی مانند شیر و ماست در زنجیره سرد بسیار مهم است. هنگام خرید لازم است از سرد نگه داشتن محصول اطمینان حاصل کنید.

اگرچه قیمت معیاری برای کیفیت نیست، اما قیمت های بسیار پایین نیز می تواند نشان دهنده این باشد که محصول تقلب شده است و ممکن است در شرایط نامناسب پردازش شده باشد.

آیا محصولات ارگانیک و محلی ایمن تر هستند؟

خرید از مشاغل ارگانیک یا محلی اغلب می تواند خطرات جعل یا تقلب را کاهش دهد، اما به این معنی نیست که کاملا ایمن است.

پروفسور اوزنور آیلسیم گفت: «مهم نیست که هر چند وقت یکبار بازرسی می شود، بررسی دقیق منبع، تولید کننده و روش های فرآوری محصولات به منظور جلوگیری از جعل و تقلب بسیار مهم است.

علاوه بر این، از آنجایی که تولیدکنندگان محلی گاهی اوقات در مقیاس های کوچکتر کار می کنند، فرآیندها و مقررات بازرسی ممکن است با تولیدکنندگان در مقیاس بزرگ متفاوت باشد.

قابلیت اطمینان به منبع محصول، گواهینامه ها و فرآیندهای تولید آن و همچنین استانداردهای کیفیت، شرایط تولید و شفافیت و به دنبال آن محل عرضه بستگی دارد. به همین دلیل، هنگام خرید از محصولات ارگانیک یا محلی، عواملی مانند در دسترس بودن گواهینامه ها و برچسب های قابل اعتماد، شهرت تولیدکنندگان و قابلیت اطمینان مکان های فروش باید در نظر گرفته شود.