نشریه الکترونیکی ائل اوبا

و من آیاته خلق السّموات و الأرض و اختلاف ألسنتکم و ألوانکم إنّ فی ذلک لآیات للعالِمین

غذایی که می تواند تأثیر چشمگیری بر رفتار کودکان داشته باشد


لینک مطلب : http://eloba.ir/?p=10259

مطالعه جدیدی نشان می‌دهد کودکانی که دو بار در هفته ماهی می‌خورند، اجتماعی‌تر و مهربان‌تر هستند.

کارشناسان پشت این تحقیق اکنون از والدین می‌خواهند با تغییر رژیم غذایی فرزندانشان، “بهترین شروع زندگی” را برای آن‌ها فراهم کنند.

دکتر کارولین تیلور، دانشیار تغذیه در دانشگاه بریستول، گفت: “شواهد ما برای ارتباط مصرف ماهی در کودکان با بهترین رشد رفتاری، واضح است.

“ما تاکیداً به والدین توصیه می‌کنیم حداقل دو وعده ماهی در هفته به فرزندانشان بدهند.”

محققان همچنین دریافتند کودکانی که اصلاً ماهی نمی‌خورند، بیشتر احتمال دارد خودخواه باشند، کمتر دوستانه رفتار کنند و به شکلی خودمحور عمل کنند.

بر اساس تحقیقات قبلی، غذاهای دریایی منبع غنی از اسیدهای چرب امگا 3، سلنیوم و ید هستند—موادی مغذی که نقش مهمی در رشد مغز و عملکرد شناختی ایفا می‌کنند.

در نتیجه، کارشناسان می‌خواستند بررسی کنند که آیا بین رفتار، ضریب هوشی و مصرف غذاهای دریایی در کودکان ارتباطی وجود دارد یا خیر.

این تیم داده‌های طولانی مدت تقریباً 6000 کودک هفت تا نه ساله در انگلستان را بررسی کرد.

حدود 7.2 درصد از کودکان هر هفته اصلاً ماهی نمی‌خوردند؛ 63.9 درصد بین 1 تا 190 گرم در هفته مصرف می‌کردند و 28.9 درصد بیش از 190 گرم ماهی در هفته مصرف می‌کردند—معادل بیش از دو وعده.

“محصولات ماهی روکش‌دار سفید”—مانند فیله‌های ماهی انگشتی—تقریباً نیمی (46 درصد) از کل میانگین مصرف غذاهای دریایی را تشکیل می‌دادند.

در هفت سالگی، کودکانی که اصلاً ماهی مصرف نمی‌کردند، در مقایسه با کسانی که حداقل 190 گرم ماهی در هفته می‌خوردند، 35 درصد بیشتر احتمال داشت که رشد رفتاری پایین‌تر از حد متوسط را نشان دهند.

این میزان در میان کودکان نه ساله به 43 درصد افزایش یافت.

طبق مطالعه جدیدی که در مجله اروپایی تغذیه منتشر شده است، کودکانی که اصلاً ماهی نمی‌خوردند، بیشتر احتمال داشت که “رفتار اجتماعی مطلوب” را نشان ندهند.

رفتار “اجتماعی” شامل تعاملات دوستانه، نوع‌دوستی و مشارکت است.

محققان همچنین ارتباط بین مصرف غذاهای دریایی و ضریب هوشی را بررسی کردند، اما هیچ ارتباطی پیدا نشد.

NHS (سرویس سلامت ملی بریتانیا) می‌گوید که یک “رژیم غذایی سالم و متعادل” باید شامل حداقل دو وعده ماهی در هفته باشد، از جمله یک وعده ماهی روغنی—مانند سالمون، ماهی خال مخالی یا ساردین.

این سازمان به والدین توصیه می‌کند حداقل یک وعده ماهی روغنی در هفته به فرزندانشان بدهند، اما “از آنجایی که ماهی‌های روغنی می‌توانند حاوی سطوح پایینی از آلاینده‌هایی باشند که در بدن تجمع می‌کنند، پسران نباید بیش از چهار وعده ماهی روغنی در هفته و دختران نباید بیش از دو وعده ماهی روغنی در هفته مصرف کنند”.

اکثر کودکان در این مطالعه به اندازه کافی غذاهای دریایی مصرف نمی‌کردند تا به توصیه NHS مبنی بر دو وعده در هفته برسند.

هفت درصد از کودکان هر هفته اصلاً ماهی نمی‌خوردند؛ 63.9 درصد بین 1 تا 190 گرم در هفته مصرف می‌کردند، در حالی که فقط 28 درصد دو وعده توصیه شده، معادل 190 گرم، مصرف می‌کردند.

“محصولات ماهی روکش‌دار سفید”—فیله‌های ماهی انگشتی یا مشابه آن—تقریباً نیمی از کل میانگین مصرف غذاهای دریایی را تشکیل می‌دادند.

کارشناسان بر این باورند که مصرف کم ماهی به این دلیل است که قبلاً به والدین هشدار داده شده بود که مصرف بیش از حد ماهی می‌تواند خطر قرار گرفتن در معرض آلاینده‌هایی مانند جیوه را افزایش دهد.

دکتر کارولین تیلور می‌گوید: “وقتی توصیه‌های متناقض وجود دارد، دانستن بهترین اقدام دشوار است.”

“ما امیدواریم که این یافته‌های تحقیقاتی والدین را با دانش لازم برای فراهم کردن بهترین شروع زندگی برای فرزندانشان توانمند کند.”

اینها توصیه‌هایی از راهنمای تغذیه سالم NHS (سرویس سلامت ملی بریتانیا) برای کودکان است:

حداقل پنج وعده از انواع میوه‌ها و سبزیجات را هر روز بخورید. تمام میوه‌ها و سبزیجات تازه، یخ زده، خشک و کنسرو شده محاسبه می‌شوند.

وعده‌های غذایی را بر پایه سیب زمینی، نان، برنج، پاستا یا سایر کربوهیدرات‌های نشاسته‌ای، ترجیحاً سبوس‌دار، قرار دهید.

کودکان باید حدود 20 گرم فیبر در روز مصرف کنند: این معادل خوردن همه موارد زیر است: پنج وعده میوه و سبزیجات، دو برش ضخیم نان سبوس‌دار و یک سیب زمینی پخته بزرگ با پوست.

مقداری لبنیات یا جایگزین‌های لبنی (مانند نوشیدنی‌های سویا) مصرف کنید، گزینه‌های کم چرب و کم شکر را انتخاب کنید.

مقداری لوبیا، حبوبات، ماهی، تخم مرغ، گوشت و سایر پروتئین‌ها (از جمله دو وعده ماهی در هر هفته که یکی از آنها باید روغنی باشد) بخورید.

روغن‌ها و اسپریدهای غیراشباع را انتخاب کنید و به مقدار کم مصرف کنید.

حدود 5 فنجان آب بنوشید.

کودکان 7 تا 10 ساله باید کمتر از پنج گرم نمک در روز مصرف کنند.