جمهوری ترک قبرس شمالی که معمولاً قبرس شمالی خوانده میشود ناحیه تحت تسلط ترکها در شمال جزیره قبرس است.
پایتخت این کشور نیز به مانند کشور قبرس میان ترکها و یونانیها تقسیم شده و شمال شهر لفکوشای به نام لفکوشای شمالی با جمعیتی ۵۰٬۰۰۰ نفر مرکز جمهوری ترک قبرس شمالی میباشد.
قبرس در سال ۱۹۶۰ استقلال خود را از بریتانیا کسب کرد و حکومت مستقل قبرس براساس مشارکت جوامع ترک و یونانی در اداره امور این جزیره اعلام موجودیت کرد و بریتانیا، یونان و ترکیه حق حاکمیت دولت قبرس را تضمین کردند.
در سال ۱۹۶۳، نمایندگان ترک در پی اختلاف بر سر نحوه اجرای این توافق از دولت قبرس خارج شدند و در پی بروز درگیری بین دو طرف، سازمان ملل متحد در سال ۱۹۶۴ یک نیروی پاسدار صلح را به این جزیره اعزام داشت که مأموریت آن تا کنون تمدید شدهاست.
در سال ۱۹۷۴ دولت سراسقف ماکاریوس، رئیسجمهور وقت قبرس، در کودتایی به تحریک حکومت نظامیان یونان سرنگون شد و ترکیه با استناد به موقعیت خود به عنوان یکی از تضمین کنندگان حق حاکمیت قبرس ، واحدهای ارتش خود را در شمال این سرزمین مستقر کرد که عملاً باعث تقسیم این جزیره شد.
بخش ترکنشین قبرس در سال ۱۹۸۳ اعلام استقلال کرد و نام خود را جمهوری ترک قبرس شمالی گذاشت.
بخش ترکنشین قبرس را غیر از ترکیه، کشور دیگری به رسمیت نشناختهاست و این بخش به عنوان «ناظر» در همایشهای سازمان کنفرانس کشورهای اسلامی حضور مییابد.
رای مثبت (۶۵٪) مردم بخش ترکنشین قبرس به طرح صلح کوفی عنان دبیرکل سابق سازمان ملل در همه پرسی سال ۲۰۰۴و رای منفی (۷۶٪) مردم بخش یونانینشین به همین طرح موقعیت این بخش ترک نشین را در عرصه بینالمللی بهبود بخشید.
در همین حال اتحادیه اروپا عضویت بخش یونانینشین قبرس را در آن اتحادیه پذیرفت .
کشور قبرس علاوه بر سفارت رسمی خود در پایتخت ترکیه، شهر آنکارا، در سه شهر استانبول، ازمیر و مرسین نیز دارای کنسولگری میباشد.
مجلس شورای جمهوری ترک قبرس شمالی، از قوای قانونگذار در کشور جمهوری ترک قبرس شمالی متشکل از ۵۰ عضو که برای دوره پنج ساله با رای مستقیم مردم داخل و خارج کشور انتخاب میشوند.
آرای مردم این کشور از پنج منطقه شامل: ناحیه لفکوشا، ناحیه غازی ماغوسا، ناحیه گیرنه، ناحیه گوزلیارت، ناحیه اسکله تشکیل شدهاست.
مطالب جالب
بزرگترین شکست قاجار در اشغال قلعه ایروان از سوی روس ها
صفحه برنزی با تصاویر اساطیری ، شمال غرب ایران – دوره ماننا/کاسیت
پلاک برنزی با نقش جنگجوی تورک و تصاویر اساطیری