پروفسور محمدتقی زهتابی
در 2500 سال پیش از میلاد همزمان با لولوبیان ، در نواحی شمال و شرق آنان اقوام گوتی می زیستند.
در منابع هزاره های دوم و سوم پیش از میلاد نام کوتی – گوتی به اقوامی اطلاق می شود که در نواحی شمال ، شرق و تا حدودی شمالغرب لولوبیان یعنی بخش مهمی از آذربایجان و ناحیه شرقی کردستان امروزی ایران می زیستند.
اورارتوئیان و ماننایان در هزاره اول پیش از میلاد مادی ها را ” گوتی ” می خواندند. همزمان با فتح بین النهرین و اراضی میان زاگرس و توروس و دیگر نواحی توسط نارام سوئن شاه اکد در قرن 23 پیش از میلاد ، گوتیان نیز در عرصه تاریخ ظاهر می شوند.
به روایت منابع اکدی نارام سوئن پادشاه اکد که پیش تر لولوبیان را مغلوب ساخته بود ، بعدها با گوتیان جنگیده و در این پیکار کشته شده است( 2201 – 2202 ق.م ) فرمانروای گوتیان در این پیکارها « ائنریداوازیر» ، Enridavazir ، بود. این پادشاه گوتی پس از کشته شدن نارام سوئن به اراضی اکد و سومر لشکر کشید.
بنظر یاکو بسون سومر شناس دانمارکی ، «ائنریداوازیر» با نفوذ به بین النهرین ، نیپ پور شهر مقدس سومریان را تصرف نموده و در آنجا کتیبه ای بدست کاتبان اکدی نویسانده است.
نبرد میان گوتیان و اکدیان سالیان دراز بطول انجامید. پس از نارام سوئن پسر او شارکالی شارری ( 2201 – 2177 ق.م ) موفق شد که دیگر بار ارکان دولت اکد را استحکام بخشد و در طی 24 سال سلطنت خود همواره با گوتیان جنگید و سارلاگاب پیشوای گوتیان را در جریان این نبردها به اسارت درآورد.
پس از شارکالی شارری دولت اکد به ضعف گرایید. در این هنگام ائللولومش ، Ellulumesh ، رهبر گوتیان ( 2179 – 2173 ق.م ) از موقعیت استفاده کرده و با اکدیان پیکار نموده بر آنان چیره شد و دولت اکد را منقاد خویش ساخت. استیلای گوتیان بر اکد 91 سال دوام یافت.
تاریخ دیرین ترکان ایران ، نویسنده: پروفسور محمدتقی زهتابی ، انتشارات: اختر ، سال نشر: ۱۳۸۱
مطالب جالب
بزرگترین شکست قاجار در اشغال قلعه ایروان از سوی روس ها
صفحه برنزی با تصاویر اساطیری ، شمال غرب ایران – دوره ماننا/کاسیت
پلاک برنزی با نقش جنگجوی تورک و تصاویر اساطیری