فارابی در فاراب تورکستان زاده شد و کتاب هایش را به زبان عربی که زبان علمی آن دوره بود نوشت و سرانجام در دمشق فوت کرد.
وقتی صحبت از نسب فارابی است عده ای علاقمندند بدون توجه به نام تورکی پدرش “ترخان” و پدربزرگش “اوزلوغ” و پسوند شهرتش “الترکی” و زادگاهش در قزاقستان کنونی که محل سکونت تورکان بوده، این مساله را تحریف کنند. ما از مساله ای اثبات شده صحبت می کنیم و آن قدر در این زمینه سند وجود دارد که می توان در موردش کتابی نوشت.
من در نه اسلاید یک گوشه از این اسناد را آوردم. قدیمی ترین منبع در مورد نسب تورکی فارابی از “ابن خلکان” مورخ هشتصد سال قبل است.
سال ۲۰۲۰ از سوی سازمان ملل و به پیشنهاد قزاقستان و تورکیه سال جهانی فارابی نامیده شد.
مساله ما تورک و فارس بودن ابن سینا یا فارابی و بقیه دانشمندان بزرگ نیست همه این مفاخر به شرق و جهان تعلق دارند اما در مورد تحریفات و جعلیات لازم است مطلع باشیم.
برگرفته از صفحه شخصی دکتر رحیم آغ بایراق
اسلامی بودن وترک بودن درسته فارابی فارس نبود.ایران هم اسم یک فلات ….ک اقوام زیادی داره
دوست گرامی
سلام
نسب ابونصر فارابی را ترک میدانند و نام او به اسم محمد بن محمد بن اوزلغ بن طرخان فارابی ثبت شده است. درباره اصالتش هم صحبت فراوان است؛ مثلا علامه قزوینی او را ترک دانسته و در دیگر سو، برخی او را منسوب به فاراب معرفی کردهاند. در دانشنامه اسلامی هم عنوان شده در ایرانیبودن او شکی نیست. جالب است بدانید «فاراب» خود معرب (عربیشده) لغت فارسی «پاراب / پاریاب» است که در گذشته ناحیهای در ترکستان، ساحل غربی رود جیحون (ماوراءالنهر) نزدیکی بلخ بوده است اما آیا نژاد ترک و محل تولد فارابی او را از ایرانیبودنش جدا میکند؟ واقعیت این است که قلمرو وسیع ایران در دوره زندگی فارابی، یعنی سدههای سوم و چهارم هجری، طوری بوده که اقوام و نژادهای مختلف در ایران زندگی میکردند و مرزهای خراسان هم از خراسان امروز گستردهتر بود. به همین جهت فارابی اگر هم در آن روزگار در جنوب قزاقستان فعلی به دنیا آمده باشد، تحت حاکمیت ممالک بزرگ اسلامی به دنیا آمده و به فرهنگ ایرانی – اسلامی تعلق دارد نه ترکیه یا قزاقستان. چون اگر نگاهی به نقشه ایران در آن زمان بیندازید، مرز خراسان تا پایین دریاچه آرال (خوارزم آن زمان) میرفت.
آنچه باعث حیرت میشود آن است که مسیر زندگی و مسافرت فارابی، از خراسان بزرگ تا بغداد و سپس، شهر دمشق، در محدوده مرزهای سرزمینی ترکیه قرار نمیگیرد و حتی فارابی، هیچ اثری به زبان تُرکی ندارد
اولا در آن دوران و در آن نواحی دولت و حکومتی که بود اسمش دولت ایران یا کشور ایران نبود.اصولا تا زمان صفویان نمی توان از کشوری به نام ایران سخن راند.نام آن دولت سامانیان بود مثل عثمانی، سلجوقی یا خوارزمشاهیان.کسی در آن زمان نمی گفت که من ایرانی هستم یا روسیه ای هستم هر شخصی با قومیت، طایفه و مذهبش شناخته می شد.ثانیا ترک بودن فارابی یا هر شخص دیگری لزومی ندارد که به ترکیه منسوب شود چون ترکها از شرق آسیا تا ناف اروپا زندگی می کنند حالا ممکن است این ترک تبعه چین،قزاقستان-قرقیزستان-افغانستان-تاجیکستان-ایران-روسیه-یونان-قبرس یا مقدونیه و بلغارستان باشد ینی تابعیتش ممکن است تغییر یابد ولی ترک بودنش متغیر نیست