نشریه الکترونیکی ائل اوبا

و من آیاته خلق السّموات و الأرض و اختلاف ألسنتکم و ألوانکم إنّ فی ذلک لآیات للعالِمین

ذکر نام تورک در لوح بابلی دوره حمورابی 3770 سال قبل


لینک مطلب : http://eloba.ir/?p=9322

نمیدانم برای اولین بار چه کسی نام تورک را از کتیبه های آشوریان چهار هزار سال قبل برای سرزمین آذربایجان کشف کرد اما آن مساله همیشه برایم سوال بود تا اینکه خودم دست به کار شدم و برای اینکه مطمئن شوم چنین امری واقعیت علمی دارد یا نه به تحقیق در مورد آن الواح پرداختم

نهایتا توانستم‌ نام توروک را از الواح آشوریان پیدا کنم و کتاب ” بایگانی تپه شامشارا” دو دانشمند دانمارکی جسیفر ام.دی و یورگن لوسئه که تصاویر این الواح آنجا ثبت شده بود را منتشر کردم.


حتی در آخرین مطلبی که در این رابطه داشتم دور نامهای “توروک” و پادشاه آذربایجان “تورک لو” و نقشه آنها را از همان کتاب که سرزمین آذربایجان را نشان‌می داد ذکر کردم.

تورکها عموما در حوزه دریاچه اورمیه و با نامهای سوبارتو.قوت ها و ایلامیان یاد می شود.

امروز در بررسی الواح موزه متروپولیتن آمریکا این لوح را مشاهده کردم . نام کتاب و آوانویسی و ترجمه اش را به همراه روی جلد کتاب( جلد اول) قرار دادم.

دور نام تورک ،کی ( کی در سومری و بابلی تا آشوری به معنی کئر/ قیر/ یئر سه کلمه تورکی به معانی سرزمین و مرز است‌ در آشوریان با پسوند اوم نوشته می شود.)

این اولین بار است که در یک لوح بابل قدیم مربوط به ششمین پادشاه بابل از توروک های آذربایجان ( سوبارتو/ سابیر/ سیبیر از جنوب خزر تا قفقاز و شمال آشور) نامی مشاهده می کنم و تصمیم گرفتم این سند را برای اولین بار در پیجم منتشر کنم.

نقل از صفحه شخصی دکتر رحیم آغ بایراق

Print Friendly, PDF & Email