زنگزور یک منطقه تاریخی است که بخشی از ارمنستان و آذربایجان را پوشش می دهد.
سلطنت 150 ساله سلجوقیان بر این منطقه نفوذ زبان ترکی و اسلام را در زنگه زور گسترش داد ، و بسیاری از قبایل در این مکان سکونت داشتند.
همچنین این منطقه بخشی از امپراتوری های تیموری ، آغ قویونلو و قره قویونلو و صفوی بوده است.
روسیه علاقمند بود تا جمهوری های مسیحی نشین ارمنستان و گرجستان سرزمینهای بیشتری را در قفقاز جنوبی در اختیار داشته باشند و این اراضی به مناطق گرجی و ارمنی نشین تبدیل شود.
از اینرو، روسیه بعد از تحکیم مواضع خود در منطقه، مسئله “اراضی مورد اختلاف” بین آذربایجان –ارمنستان و آذربایجان –گرجستان را فورا به نفع ارمنستان و گرجستان حل کرده است.
بطوریکه، مناطق کاملا آذربایجانی نشین همچون دره لگز، گویچه، زنگی باسار به ارمنستان و بورچالی نیز به گرجستان واگذار شدند.
ارمنستان به اینها اکتفا نمیکرد و بدنبال آن بود تا از شرایط پیش آمده و موضع گیری مساعد روسیه حداکثر استفاده را ببرد.
سران کمونیست ارمنستان ادعاهایی نسبت به سرزمینهای نخجوان، قره باغ و زنگزور در آذربایجان نیز مطرح میکردند.
مسکو بلافاصله از این ادعاها حمایت کرد و بر فشارهای خود علیه سران کمونیست آذربایجان افزود.
رهبران آذربایجان نتوانستند در مقابل فشارهای مسکو دوام بیاورند و روز ۳۰ نوامبر و اول دسامبر سال ۱۹۲۰ با صدور بیانیه ای واگذاری زنگزور به ارمنستان را اعلام کردند.
مسکو برای اینکه آذربایجان را وادار به انعطاف کند به وسیله تبلیغاتی مضحکی همچون “اخوت پرولتاری” متوسل شده بود.
تعداد کثیری از سران آذربایجان مخالف واگذاری زنگزور به ارمنستان بوده اند.
این موضوع بارها در سطوح مختلفی مذاکره شده ولی نجات دادن زنگزور میسر نبوده است.
منطقه زنگزور به دو قسمت تقسیم گردیده و بخشی از آن به مساحت ۴۵۰۵ کیلومتر مربع تحویل ارمنستان داده شد.
منطقه زنگزور که کاملا آذربایجانی نشین بود بعنوان منطقه حایل بین نخجوان و سایر سرزمینهای آذربایجان، جزو اراضی ارمنستان اعلام گردید.
این یک تصمیم نامعقولی بود که در تاریخ سابقه یی نداشته است. از سوی دیگر، بدنبال زنگزور ارمنی ها نسبت به تصرف نخجوان نیز امیدوار شده بودند.
سرنوشت نخجوان نیز متوجه خطر بزرگی بوده است. روسیه مصرانه در واگذاری نخجوان به ارمنستان پافشاری میکرد.
آذربایجان بعد از آنکه زنگزور را به ارمنستان گذشت کرد قاطعانه در مقابل ادعاها نسبت به نخجوان ایستاد.
ارمنستان با ملاحظه اینکه اختلاف برسر زنگزور هنوز ادامه داشته، در مرحله نخست زیاد روی نخجوان اصرار نکرد و در تاریخ ۲۸ دسامبر سال ۱۹۲۰ طی بیانیه رسمی اعلام کرد که هیچ گونه ادعایی به نخجوان ندارد.
ولی دیری نپایید که ارمنی ها دوباره مسئله نخجوان را مطرح کردند. فقط در سایه مداخله ترکیه مسئله راه حل عادلانه خود را پیدا کرد.
به موجب عهدنامه چهارجانبه مسکو و گارس که در سال ۱۹۲۱ بین ترکیه، روسیه، آذربایجان و ارمنستان امضا گردیده، نخجوان جزو آذربایجان نگه داشته شده است.
در طول سالهای ۱۹۸۸-۱۹۹۱ که مصادف با جنگ قرهباغ بود، تمامی ترک های آذربایجانی ارمنستان از این کشور اخراج شدند.
پس از پیوستن خانات ایروان به امپراتوری روسیه در سال ۱۸۲۸، بسیاری از مسلمانان (ترک ها، کردها، لزگیها و قبایل عشایری مختلف) منطقه را ترک کرد و با دهها هزار نفر از پناهندگان ارمنی از ایران جایگزین شدند.
دانشنامه افرون و بروکهاوس در آغاز قرن بیستم، جمعیت ترک های آذربایجانی را به نقل از استانداری ایروان در دوران شوروی سابق سیصدهزار نفر شمارش کرده بود که ۳۷٫۵٪ از جمعیت آن زمان ارمنستان را شامل میشد.
آن دوران جغرافیای ارمنستان علاوه بر کشور کنونی ارمنستان ، ایغدیر در ترکیه و جمهوری خودمختار نخجوان نیز در حوزه جغرافیایی منطقه ارمنستان در دوران شوروی سابق بودند.
بیشترشان در مناطق روستایی و شهری پراکنده بودند از جمله شهر ایروان پایتخت کنونی ارمنستان در مقابل ۴۸٪ جمعیت از ارامنه. که ۴۹٪ را آذربایجانیها تشکیل میدادند.
از لحاظ دینی- مذهبی اکثریت ترک ها را شیعیان تشکیل میداند ، به جز مناطق کوچکی از تالین، شیراک و ودی که سنیمذهب بودند.
قرن بیستم، برای آذربایجانیهای ارمنستان دوره مهاجرت به حاشیه راندن، تبعیض و جرم اغلب اجباری بود
که منجر به تغییرات قابل توجهی در ترکیب قومی این کشور شد، آذربایجانیها حتی تا آغاز جنگ قرهباغ نیز بزرگترین اقلیت ارمنستان بودند.
در سال ۱۹۰۵-۱۹۰۷ استانداری ایروان عرصه درگیری بین ارامنه و آذربایجانیها را متوجه دولت روسیه کردهبود که در جریان انقلاب روسیه در ۱۹۰۵ باعث تحریک ملت شدهبود.
پس از سال ۱۹۱۸ جنگ بر سر مسائل مرز مشترک جمهوری سوسیالیستی ارمنستان شوروی و جمهوری سوسیالیستی آذربایجان شوروی از سر گرفتهشد.
و جنگ همراه با هجوم پناهندگان ارمنی که منجر به قتلعام گسترده مسلمانان در ارمنستان گردید.
آندرانیک اوزانیان و روبن ترمیناسیان در تخریب شهرکهای مسلمانان و طرح همگنسازی قومی برنامهریزی شدهای با مخلوطسازی جمعیت را از طریق پناهندگان ارمنی ترکیه از سر گرفتند.
پس از آن جمعیت آذریها کمتر شد، با توجه به همه این اخراجها اتحاد جماهیر شوروی در سرشماری سال ۱۹۲۶ جمعیت آذربایجانیها را تنها ۷۸،۲۲۸ اعلام کردهبود که در ارمنستان زندگی میکردند و شامل ۸٫۸ درصد از جمعیت کل این کشور در آن دوران میشد.
پس از فروکش کردن درگیریها جمعیتشان تا ۱۳۱،۰۰۰ نفر نیز فزونی یافت.
در سال ۱۹۴۷، گریگور آرتینف دبیر اول حزب کمونیست ارمنستان، موفق به متقاعد کردن شورای وزیران اتحاد جماهیر شوروی به صدور فرمان توسط استالین تحت عنوان اقدامات برنامهریزی شده برای کوچ مجدد آذربایجانی های ارمنستان به جمهوری سوسیالیستی آذربایجان شوروی شد.
بر اساس این حکم، آذربایجانی ها بین سالهای ۱۹۴۸-۱۹۵۱ توسط برخی منابع به جمهوری سوسیالیستی آذربایجان شوروی نفی بلد شدند.
در طول چهار سال یکصدهزار آذربایجانی از جمهوری سوسیالیستی ارمنستان شوروی تبعید شدند.
طوریکه جمعیت آنان در سال ۱۹۵۹ به ۱۰۷۷۴۸ تقلیل یافت. و در سال ۱۹۷۹، آذربایجانیها ۱۶۰۸۴۱ نفر و ۵٫۳٪ از جمعیت کل ارمنستان را تشکیل میدادند.
جمعیت آذربایجانی های شهر ایروان، که زمانی اکثریت جمعیت را در سالهای ۱۹۵۹ و قبل از آن تشکیل میدادند، در سال ۱۹۸۹ به ۰٫۷٪ به ۰٫۱٪ کاهش یافت.
در زمان مناقشه بر سر قرهباغ جمعیت بزرگی از آذربایجانی ها در این منطقه زندگی میکردند.
ناآرامیهای مدنی در قره باغ کوهستانی در سال ۱۹۸۷ که اغلب منجر به آزار و اذیت آذربایجانی ها میشد و مجبور به ترک ارمنستان شدند.
در ۲۵ ژانویه ۱۹۸۸ اولین موج از پناهندگان آذربایجانی از ارمنستان در شهر سومقاییت مستقر شدند.
با توجه به اخراج اجباری و خشونتهای قومی که توسط ملیگرایان ارمنی صورت گرفت براساس درگیریهای قومی صورت گرفته آذربایجانیهایی که در مقابل مهاجرت اجباری مقاومت نشان داده بودند، کشته شدند.
کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهندگان از پناهنده شدن و مهاجرت اجباری بیش از ۲۰۰،۰۰۰ نفر را به جمهوری آذربایجان در طول ۱۹۸۹ اعلام کردهبود.
با خروج کامل آذربایجانیها ، زندگی و فرهنگ آذربایجانی نیز در ارمنستان متوقف شد. همچنین اقداماتی مانند تخریب مسجدی در خیابان واردانانتس ایروان به سال ۱۹۹۰ توسط بولدزر انجام شد.
علاوه بر این از سال ۱۹۳۰ به بعد نیز تمامی اماکن جغرافیایی با ریشه زبانهای ترکیتبار به زبان ارمنی تغییر مییافت.
برخی عناصر نیز سعی در پاک کردن واقعیت تاریخی سکونت مسلمانان در بخش قابل توجهی از ارمنستان را از نظر جمعیت محلی آنجا داشتند.
عده ای ذاتأ به خودشان ارزش قائل نیستند و بیگانه پرستند … الان ، علی اف و اردوغان عملاً در مقابل منابع ملی ایران ایستاده اند و عدهای بدبخت ناآگاه هم دنبال ترک و فارس بازی هستند !!!
آئورت بزرگترین سرخرگی است که خون سرشار از اکسیژن را از قلب به بخشهای مختلف بدن میبرد؛نقش زنگزور در جوامع مسلمان ترک آسیای مرکزی و قفقاز یاحاشیه خزر همانند نقش آئورت است که صدسال توسط حاکمیت کمونیستی شوروی مختل شد و اینک به دلیل ناآگاهی راهبردی یا به تعبیر ساموئل هانتینگتون نقش و نفوذ نخبه نمایان مسلمان به عامل خونین شدن مرزهای اسلام تبدیل می شود درحالی که به تعبیر پروفسور مرحوم حمید عنایت نخبگان مسلمان نباید با انگیزه تفاوت زبان و مرز اشتراکات را تحت الشعاع قرار دهند و به جای تقویت همدیگر، برسر رقابت ظاهری برای برافراشتن پرچم اسلام زیر پای همدیگر را خالی کنند.اختلال در زنگزور از نظر راهبردی اختلال در تقویت جامعه بزرگ مسلمانان ترک از خزر تا دریای سیاه و مبارزه با سرنوشت تاریخی و جغرافیایی توسعه تحولات اسلام است.هم امام علی. ع.هم فیلسوف غرب هیوم گفته اند آخرین حرکت ،حقیقت هر چیزی است.پس اگر مسلمانی که در سلیقه با ما تفاوت دارد در آخرین تحول بلندگوی حق خواهد چرا نگران ساختار جغرافیایی فعلی آنهاهستیم.
عجب. موقع گول زدن مردم که میرسه میگید برادران مسلمان ترک. ولی برادران مسلمان ترک چرا با اسرائیل پیمان صلح بستن؟ چرا سفارت اسرائیل در سرزمینشان هست؟ چرا با اسرئیل تجارت دارید؟ حمایتتان ااز فلسطین فقط یه فیلمه. برادران مسلمان ترک چرا جزو ارتش مسیحی ناتو هستند؟ برادران مسلمان ترک چرا در حکومتشان با دین و حجاب مخالفن و جکومتی لائیک دارن؟ برادران مثلا مسلمان ترک از قرآن و امام علی برای رسیدن به اهداف کفر آمیزتون استفاده نکنین چون بدجور ضربه شو میخورین
فراتر از واقعیت های اختلاف آذربایجان و ارمنستان قشر خاصی از مردم که از گروه های اعتقادی سیاسی متنوع و ناهمگون هستند به دلیل اشتراک درگرایش میتولوجیستی یعنی باورهای غلط خودپنداری انحصاری تاریخی فارسی، نه تنها از دامن زدن به اختلافات ارمنستان و آذربایجان به صورت ابزاری استفاده می کنند بلکه زاده کار بردن تعبیر” حضور و نفوذ اسراییل” هم به صورت تابو جهت فریب افکار عمومی در مورد پشتوانه فکری و دلایل موضع گیری خود ، و جهت تخریب رقیب استفاده می کنند..سوای اینکه حقایق و واقعیت ها چیست..در ده ها مورد که بررسی شده افرادی هستند که از فرط ناراحتی از تاثیر فروپاشی شوروی بر احیای هویت تاریخی مسلمانان ترک یا ترک های مسلمان و یا به طور کلی هویت ترکی و نیز ادعاهای مطرح شده در مورد محرومیت زبان ترکی در ایران ، هنگام مواجه شدن با برخی آذربایجانی های ایران برای قضاوت در مورد عملکرد دولت آذربایجان تلاش نموده مرد از تعابیری مانند”نفوذ اسراییل ” استفاده کرده ومسایل اصلی را به حاشیه ببرند و در استدلال های خود نقش گرایشات میتولوجیستی و شعوبیه و پانفا.. را نتوانسته اندپنهان کنند.البته برخی هم اساسا به گروه های غیر فارسی زبان تعلق دارند که به دلایلی هویت خود را پنهان می کنند.
برادران شیعه سرزمین تاریخیشان را میخواهند پس بگیرند فارسها چرا سانجیلانماق میکنند؟
ایران اگر مانع بازگشایی کریدور شرق – غرب شود؛ کریدور شمال و جنوب را هم باد میبرد.
یاشاسین بویوک ازربایجان
آه مظلوم میگیره ی روزی به زور و کشتوکشتار زمین بگیری ی روزم با تحقیر و سرافکندگی زمینو پس میدی
این هزینه ای است که پاشینیان برای دوری از روسیه و نزدیک شدن به غرب پرداخته ، کریدور زنگه زور را هم تقدیم آذربایجان خواهد کرد ، ارمنستان از نزدیگی به غرب و ترکها ضرر نخواهد کرد ، اینرو پاشینیان هم خوب می داند.پرداخت هر هزینه ای که هر کشوری رو از روسیه دور کنه ارزش داره.خودتون قضاوت کنید این چند ساله ما به علت نزدیکی به روسیه چقدر ، برای تامین منافع روسیه هزینه پرداخت کرده ایم.تورم ، بیکاری ، هدر رفت منابع طبیعی ، سو مدیریت کشور ، تحریم و … . از فایل صوتی ظریف هم تسلط روسیه و بدبختی کشور مشخصه.در ایران دو دسته آدم هستند یک دسته با ایدئولوژی خودشون مردم رو چپاول میکنند و خودشون هم بهتر میدونن که ایدئولوژی پوچی دارند ولی باز هم دمشون گرم ،ولی دسته دوم که آدم رو ناراحت میکنن اونایی هستن که جاهلانه دسته اول رو باور دارن و حتی کاسه داغ تر از آش هستن ، از قشر تحصیلکرده هم کم نیستن بینشون .
بر اساس توافقات آذر بایجان ترکیه و اسرائیل، زنگزور پایگاهی برای داعش در آینده خواهد شد
آنقدر ساده نباشید.روسیه هیچ وقت ارمنستان رو رها نمیکنه.لاوروف وزیر امور خارجه روسیه خودش ارامنه ست،اینها اگر هم دیدید که مقداری در موقع جنگ آخر قره باغ انعطاف نشون دادند بخاطر این بود که پاشینیان رو غلام حلقه به گوش کنند.الان ارمنستان فقط دنبال جمع آوری نیروی مجدد و اتحاد بیشتر با روسیه و خرید وقت برای حرکت های جدید در برابر آذربایجان و اراضی اوناست.
یاشاسین آذربایجان
انشالا خیلی زود حق به حق دار میرسه و آذربایجان دوباره تمام سرزمین هایی که از مسلمانان با زور و قساوت غصب شده رو به دامان خودش برمیگردونه همونطور که در قره باغ این کار رو کرد و ارمنستان تاوان این ظلم و ننگ تاریخی رو خواهد داد، تمام امت اسلام پشت برادران اذربایجانی خودشون هستند
زنگه زور آذربایجانون
انشاالله الله تعالی کمک لیغی نن کارا باغ کیمین زنگه زوری دا دشمان الینن آذربایجان آلاجاغ
یکی از سیاستمدارای ارمنستان گفته توان پرداخت غرامت رو نخواهیم داشت و پاشینیان منطقه زنگه زور رو به آذربایجان خواهد داد.
ارمنستان غرامت خیلی زیادی باید پرداخت کنه طبیعت و جنگل ها، آثار تاریخی، صد ها شهر و روستا نابود و تخریب شده، همچنین بیشتر از 30 هزار کشته و تصرف 30 ساله اراضی آذربایجان.
تمام انتقالات مالی حیاتی ارمنستان بخاطر غرامت از بین خواهد رفت، سیاست تو ارمنستان هیچ معنایی نخواهد داشت چون نخست وزیری که بیاد عملا دست بسته خواد بود و هر دولتی که بیاد تلاش خواهد کرد سنگینی این غرامت رو از شانه هاش خالی کنه.
اگه آذربایجان از غرامت صد ها میلیارد دلاری در قبال زنگه زور دست بکشه قطعا ارمنستان زنگه زور رو به آذربایجان خواهد داد.
ارتش توانمند آذربایجان در حال آماده سازی حمله گسترده به مناطق گوئچه رنگه زور میباشد که از سال۱۹۲۰ دست ارامنه هستش
بعد از باز پس گیری جمهوری خودمختار گوئچه زنگه زور تشکیل وبه مرور زمان ضمیمه خاک آذربایجان خواهد شد
انشاالله
این ارمنی های در به در همه جا ادعای ارضی دارن
بلایی که سر ایروان اومد شاید روزی سر ارومیه بیاد باید خیلی مواظب بود تاریخ تکرار نشه
این بلا قبلاً سر سنان داش و بیجار و سقز و ساوجبلاغ و… آمده.
همه ما به خوبی می دانیم زنکه زور در گذشته نه چندان دور جزو سرزمین آذربایجان بود اما ارمنستان اشغالگر با زدوبند بعضی کشورهای منطقه آن زمان وب سو استفاده از اختلافات داخلی آذربایجان وضعف سیاسی آذربایجان زنگه زور را تصرف کرده است وباعث به هم خوردن ژئوپلیتیک منطقه آذربایجان شده است حال وقت آن رسیده که مرزهای بینالمللی ان زمان احیاء شود و ژئوپلیتیک منطقه به حالت اولیه برگردد
بر اساس توافقات آذر بایجان ترکیه و اسرائیل، زنگزور پایگاهی برای داعش در آینده خواهد شد
واقعا عالی👍👍👍
زور مآل آذربایجان است ترکیه پاکستان باید زنگهزنگهزنگ هم آزاد شود تا زژئوپلیتیک منطقه ای سی سال پیش تحقق یابد
ژئوپلیتیک منطقه آذربایجان سی سال پیش ارمنستان اشغالگر با زدوبند بعضی کشورهای منطقه ای تصرف شده بود ارمنستان اشغالگر است باید از سرزمین آذربایجان بیرون برود زنگه زور نیز از اشغال آزاد شود تا مرزهای بینالمللی سی سال پیش تحقق یابد
ساغول دوز سوز یازیسان
خارج از نژاد پرستی وطن پرستی سیاست استالین کثیف نباید پیاده میشد مابین برادران ارمنی ومسلمان ک هم نژادشون وزبانشون یکی بوده اختلاف درست کردن وما الان شدیم دشمن جانی وخونی اماعلتش چیه اختلاف درست کردن سی سال معادن طلا وچاه های نفت باکو ب غارت رفت در مقابل اندک اسلحه ک قره باغ پس بگیریم وچن سال باید نفت وگاز اروپا رو رایگان تامین کنیم وخون برادران وخواهران ریخته بشه تا زنگه زور برگرده یه چیزی حدود صدسال میگزره وشاید دویست سال ما تازه برمیگردیم ب همون نقطه اول ک باهم درکنار یکدیگرزندگی کنیم اما دویست سال ب قیمت نفت طلا معادن دیگر وکشتار از همدیگه کینه ب دل نگیریم تحریک نشویم سیاست پیاده میشه تا همه چی ما ب غارت بره ب ریش ما بخندن اونی ک اسلحه تولیدمیکنه وبما میفروشه واقعا اگه حق با ما یا با برادران ارمنی اجازه دهید صلح برقراربشه شما راست میگید چرا بین دانمارک ونروژ اختلافی نیس چرا اسکاتلند با ایتالیا یا رومانی با هلند یا ایرلند با اسکاتلند مشکلی نداره وچرا سنگاپور مثلا با ژاپن وچرا خود امریکا با استرالیا فرانسه با روسیه چرا مشکل نداره حالا دیدین سیاست و مستعمره یعنی چی اختلاف درست میکنن مثلا اختلاف مذهب یا زبان یا جغرافیا یا تاریخ وحتی اختلاف قبیله ای دعوا جنگ بشه همه چی مارو ببرن اسلحه بدن مثلا جنگ دوم قره باغ باکو سی سال فروش نفتشو اسلحه خریده واگه پول نداشت هیچ چی بهش نمیدان یا روسیه اسلحه مفت ب ارمنستان میفرستاد تا جنگ شروع بشه وسط جنگ میگفت دیگه رایگان ندارم باید پول بدی یا ضمانت کنی چن صدسال معادنتو من ببرم در مقابل اسلحه ومهمات جنگ جهانی دوم ک دراختیارش قرارداد بااین سیاست ما سرمون گرم جنگ وکشتار میشه واونا ب پیشرفت تکنولوژی میرسن واینجاس ک میگن ما دویست سال عقبیم انسانم ارزوست یاشاسین ستن
خودتو به دکتر نشون بده ، کجای تورک با عرمنی هم نژاد هست ، کل عرمنستان امروزی خاک تاریخی آذربایجان هست
اتفاقا نژاد قفقازی با اذربایجانی تورک ها یکیه! چرا خودتونو به کوچه علی چپ میزنین؟