نشریه الکترونیکی ائل اوبا

و من آیاته خلق السّموات و الأرض و اختلاف ألسنتکم و ألوانکم إنّ فی ذلک لآیات للعالِمین

بیماران سرطانی باید غذاهای پر پروتئین را انتخاب کنند


لینک مطلب : http://eloba.ir/?p=8327

بیماران سرطانی را باید از برنامه غذایی پیروی کنند. حفظ وزن، توده عضلانی و چربی سالم و بهبود وضعیت تغذیه در بیماران سرطانی برای کوتاه شدن مدت بستری و کاهش خطرات آن از اهمیت بالایی برخوردار است. این بیماران باید غذاهایی که انرژی و پروتئین بالایی دارند باید انتخاب کنند.

تغذیه عامل مهمی است که از لحظه تشخیص سرطان بر روند درمان و کیفیت زندگی تاثیر می گذارد.

مشکلات تغذیه ای ممکن است در بیماران سرطانی به دلایل مختلفی مانند نوع سرطان، نوع درمان اعمال شده و علائمی که در اثر درمان ایجاد می شود، ایجاد شود. بنابراین بیماران سرطانی نه تنها به دلیل اثرات فیزیکی و متابولیکی سرطان، بلکه به دلیل عوارض جانبی درمان نیز در معرض خطر سوء تغذیه قرار دارند.

بیماران سرطانی باید از برنامه تغذیه پیروی کنند. حفظ وزن بدن، توده عضلانی و چربی سالم و بهبود وضعیت تغذیه در بیماران سرطانی به روند درمان کمک می کند و برای کوتاه کردن مدت بستری در بیمارستان و کاهش خطر عفونت و مرگ و میر از اهمیت بالایی برخوردار است.

در بیماران سرطانی، در صورتی که نیازهای انرژی و مواد مغذی ناشی از بیماری برطرف نشود یا درمان عوارضی مانند بی اشتهایی، تغییر در حس چشایی و بویایی یا زخم های دهان داشته باشد، برنامه تغذیه ای مخصوص علائمی که رخ می دهد باید ایجاد شود.

این غذاها را برای زخم های دهان مصرف نکنید:

در موارد کاهش اشتها باید وعده های غذایی کم و مکرر برنامه ریزی شود و با غذاهای مورد علاقه بیمار الگوی سالم ایجاد شود.

غذاهایی را انتخاب کنید که سهم کمی دارند اما پر انرژی و پروتئین هستند. در صورت ایجاد زخم در دهان بیمار از مصرف غذاهای تلخ، شور، گرم و اسیدی خودداری شود. در صورت تهوع یا استفراغ، بیماران باید از محل پخت و پز دوری کنید.

غذاهای خشک (نان تست، کراکر، نخود سوخاری و غیره) را می توانید در وعده های غذایی خود قرار دهید. غذاهای روغنی، سرخ کردنی ها و غذاهای با بوی تند نباید مصرف شوند.

بلافاصله پس از صرف غذا نباید دراز کشید و غذاها و نوشیدنی های مایع همراه با غذا مصرف نشود. در صورت بروز یبوست، غذاهایی مانند حبوبات غنی از فیبر، سبزیجات و میوه ها، محصولات گندم کامل، بلغور، ماکارونی سبوس دار و نان چاودار باید در برنامه غذایی روزانه مصرف شوند.

حداقل باید 8-10 لیوان آب در روز مصرف شود. ورزش های سبک یا پیاده روی را می توان انجام داد.

“از محصولات اغذیه فروشی فرآوری شده دوری کنید” :

بیماران سرطانی باید تا حد امکان از محصولات و احشاء فرآوری شده دوری کنند، غذاهایی که در فضای باز فروخته می شوند نباید ترجیح داده شوند.

باید مراقب سالم بودن روش های پخت غذا (مانند کباب کردن، بخارپز کردن، جوشاندن و بخار پز) بود. مصرف قند افزوده در بیماران سرطانی باید محدود شود.

مصرف دسر ممنوع نیست، اما باید به دفعات و میزان مصرف آن توجه کرد. مخصوصاً برای بیماری که کاهش وزن بدنش ادامه دارد، مخصوصاً در صورت کاهش اشتها، دسرهای شیری می‌توانند به بسته شدن شکاف انرژی و تشویق بیماران به افزایش مصرف غذا کمک کنند.

دسرهای شیر را می توان 1 یا 2 روز در هفته در رژیم غذایی بیماران سرطانی گنجاند.

در طول شیمی درمانی فعال، میوه هایی مانند گریپ فروت، کیوی و انار نباید مصرف شوند زیرا ممکن است اثربخشی داروهای شیمی درمانی را تغییر دهند.

به طور مشابه، مخلوط‌های گیاهی، درمان‌ها، دمنوش‌های گیاهی و مکمل‌های غذایی ممکن است در برخی موارد با درمان اعمال شده تداخل داشته باشند و ممکن است بر روند درمان تأثیر منفی بگذارند. بنابراین این غذاها را نباید بدون مشورت پزشک و متخصص تغذیه مصرف کرد.

 

Print Friendly, PDF & Email