نشریه الکترونیکی ائل اوبا

و من آیاته خلق السّموات و الأرض و اختلاف ألسنتکم و ألوانکم إنّ فی ذلک لآیات للعالِمین

کالج امریکایی‌ها


لینک مطلب : http://eloba.ir/?p=8089

نام قدیم: کالج امریکایی‌ها

نام جدید: دبیرستان البرز

سال احداث: ۱۳۰۳ شمسی در زمان سلطنت احمد شاه قاجار

در بیست و چهارمین سال حکومت ناصرالدین شاه قاجار یعنی سال 1250 شمسی یک هیات مذهبی آمریکایی وابسته به کلیسای انجیلی به ریاست شخصی به نام باست از آمریکا به ایران آمد  و در ساختمان اتابک در خیابان لاله زار مستقر شد و شروع به کار کرد.

دو سال بعد این هیات دست به کار تاسیس دبستانی در نزدیکی دروازه قزوین شد. این هیات مذهبی آمریکایی در سال 1264 پس از خریداری محلی در خیابان قوام السلطنه (سی تیر فعلی) به کار ساختمانی برای تاسیس دبیرستان پرداخت و اولین کلنگ این بنا در آن، همان سال به دست ناصرالدین شاه قاجار به زمین خورد و دو سال بعد یعنی در سال 1266 ساختمان آن پایان یافت.

این مدرسه دارای شش کلاس و 50 نفر دانش آموز بود. در سال 1277 شمسی شخصی به نام دکتر جردن ریاست مدرسه را بر عهده گرفت. در طی این 15 سال، به تدریج به کلاس های دبیرستان اضافه شد و در نهایت در سال 1292 دوره دوازده ساله دبستان و دبیرستان تکمیل شد؛ در همان سال 1292 هیات آمریکایی اراضی بیرون دروازه یوسف آباد به مساحت 150 ذرع مربع که به دست خواهر میرزا حسن خان مستوفی و شوهرش جلال الدوله در بانک شاهی به گرو گذاشته شده بود را خریداری کردند.
سال 1303 هجری شمسی شخصی به نام رولستون آمریکایی هزینه ساخت دبیرستان را پرداخت و مارکوف معمار مشهور لهستانی الاصل روس، کارساختمان آن را با الهام از بناهای ایرانی و اسلامی همراه با معماران مسلمان در عرض یک سال به پایان رساند.

کلاس های متوسطه از محل سابق خود به این ساختمان منتقل و در سال 1308 شمسی به کالج تبدیل شد که شامل 900 دانش آموز بود و به نام کالج آمریکایی های تهران خوانده شد که نام «چهار راه کالج» برگرفته از کالج آمریکایی های تهران است. بعد از آمریکایی ها اولین ایرانی که ریاست البرز را برعهده گرفت وحید تنکابنی بود که تا سال 1320 ریاست دبیرستان را برعهده داشت.

موزه نقشه تهران