نشریه الکترونیکی ائل اوبا

و من آیاته خلق السّموات و الأرض و اختلاف ألسنتکم و ألوانکم إنّ فی ذلک لآیات للعالِمین

نسبت به سلامت مو‌های خود بی تفاوت نباشید


لینک مطلب : http://eloba.ir/?p=7541

داشتن مو‌هایی زیبا و پرپشت در هر سنی سبب اعتماد به نفس و جذابیت در افراد می‌شود به همین دلیل حتی در دوران سالمندی مراقبت از موهایتان را فراموش نکنید.

ریزش موی سر به دلایل مختلفی رخ می‌دهد، از جمله عامل‌هایی که سبب ریزش موی سر می‌شود می‌توان نوسان‌های هورمونی، خشک بودن یا چربی بیش از حد پوست کف سر، ریشه و ساقه موها، کم خونی، انجام شیمی درمانی در مبتلایان به سرطان، ابتلا به بیماری خود ایمنی آلوپشیا آره آتا، رنگ کردن و استفاده از دکلره و سایر مواد شیمیایی برای دگرگون کردن رنگ به میزان زیاد، وسواس کندن موی سر، عامل‌های ژنتیکی و بهداشت ضعیف را نام برد.

افزایش سن نیز یکی از عامل‌های اثر گذار در ریزش موست، ریزش موی سر به دلایل هورمونی بیشتر در آقایان رخ می‌دهد و به همین دلیل بیشتر مردان سالمند دچار طاسی و ریزش موی سر هستند، بانوان نیز پس از یائسگی و به دلیل نوسان‌های هومونی دچار کم پشتی و نازک شدن مو‌های سر می‌شوند.

هر رشته مو از پروتئینی به نام کراتین تشکیل شده است و به وسیله لایه‌ای خارجی و ناصاف به نام کوتیکول پوشیده شده است، تنها قسمت زنده درمو‌ها داخل فولیکول‌ها یا حتی ریشه موی است که در لایه‌های دِرم و اپیدرِم پوست کف سر قرار دارند.

پیری مو‌ها به دلیل نوسان‌های میکروسکوپیک، بیوشیمیایی و هورمونی است که بر فولیکول مو اثر می‌گذارد و سبب ریزش مو و توقف ریشه سازی درکف سر می‌شود.

هر تار مو طول عمرطبیعی به میزان چهار الی ۵ سال دارد. هر مو درهرماه به طور متوسط یک و بیست وهفت صدم سانتی متر رشد می‌کند. یک تار مو با طول ۳۰ سانتی متر طول عمری سه ساله داشته اند.

به تدریج همزمان با افزایش سن، سلول‌های کوتیکول مو آسیب می‌بینند و به این ترتیب مو‌ها ظاهری شکننده و ضعیف پیدا می‌کنند. همچنین فولیکول‌های مو به تدریج قادر به تولید مو‌هایی قوی و ضخیم نخواهند شد.

این روز‌ها در جهان محصول‌های جلوگیری از ریزش و پیری مو‌های سر تجارتی چند صد میلیارد دلاری درجهان است. بسیاری از شرکت‌های بین المللی با ادعای جلوگیری از ریزش موی سر و کمک به رشد دوباره آن محصول‌های خود را به کشور‌های مختلف جهان صادر می‌کنند.

کارشناسان به افرادی که در آستانه میان سالی و سالمندی دچار ریزش مو شده اند توصیه می‌کنند به جای اینکه نسبت به سلامت مو‌های خود بی تفاوت باشند و سالمندی را پذیرا باشند با مراجعه به پزشک، انجام آزمایش، دارو درمانی و مصرف محلول‌های موضعی یا حتی کاشت مو زیبایی خود را حفظ کنند.

استفاده بیش از حد از رنگ‌های شیمیایی یا محصولاتی، چون خشک کن و اتوی مو نیز می‌تواند سبب آسیب رسیدن به ریشه و ساقه‌های مو شود.

کارشناسان توصیه می‌کنند فاصله خشک کن از ساقه و ریشه مو‌ها بین ۱۵ الی ۳۰ سانتی مترباشد تا کمترین آسیب به آن‌ها برسد، همچنین قبل از خشک کردن مو با خشک کن، افراد مو‌های مرطوب خود را با حوله نرم آبگیری کنند تا زمان کمتری برای خشک کردن با وسایل برقی نیازباشد.

یکی دیگر از اثر‌های پیری بر ساقه‌های مو، خاکستری و در نهایت سفید شدن آنهاست  البته در سفید شدن مو‌ها عامل‌های ژنتیکی نیز اثرگذار است.

از دست رفتن رنگ مو‌ها به دلیل از بین رفتن ملانین (سلول‌های رنگدانه ای) در ریشه موهاست، ملانین مسئول تولید رنگ مو و پوست بدن انسان است و به طور مثال در افراد مبتلا به برص، سلول‌های رنگدانه‌ای عملکرد خود را از دست می‌دهند.

افرادی که مو‌های آن‌ها خاکستری می‌شود هنوز مقداری از عملکرد ملانین در ریشه مو‌های خود را دارند به تدریج با نابودی کامل عملکرد این سلول‌ها مو‌های آن‌ها سفید می‌شود.

خودداری از استرس و نگرانی زیاد، مصرف مواد غذایی سالم شامل انواع میوه و سبزیجات و استفاده از مکمل‌های ویتامینی زیر نظر پزشک می‌تواند در سفید شدن مو‌ها تاخیر ایجاد کند.

در نهایت کارشناسان به افراد توصیه می‌کنند به میزان استاندارد از رنگ مو‌های گیاهی یا شیمیایی و یا شامپو‌هایی که به تدریج مو‌ها را رنگ می‌کند برای دگرگون کردن رنگ موی خود استفاده کنند.

کارشناسان برای داشتن مو‌هایی سالم در دوران سالمندی به افراد به ویژه مردان توصیه می‌کنند از استعمال مواد دخانی خودداری کنند، زیرا سیگار به شدت سبب تشدید ریزش مو‌ها می‌شود.

 

سایت پزشکان بدون مرز