نشریه الکترونیکی ائل اوبا

و من آیاته خلق السّموات و الأرض و اختلاف ألسنتکم و ألوانکم إنّ فی ذلک لآیات للعالِمین

شناخت چگونگی ایجاد سنگ کلیه و راهکارهای پیشگیری از آن


لینک مطلب : http://eloba.ir/?p=2339

سنگ کلیه می تواند یک تجربه دردناک باشد. محدوده درد می تواند از دردی مختصر در شکم تا دردهای بسیار شدید درکمر باشد و گاهی اوقات با حالت تهوع و وجود خون در ادرار همراه است.

به گزارش ائل اوبا به نقل از پزشکان بدون مرز ، در آمریکا از هر ده نفر یک نفر در دوره ای از زندگیش از درد کلیه رنج برده است. چنانچه شما مبتلا به سنگ کلیه هستید و یا در گذشته از آن رنج برده اید این مقاله را به عنوان استفاده از سرکه سیب برای درمان سنگ کلیه بخوانید.

هنگامی که مواد معدنی در کلیه و مثانه جمع می شوند باعث به وجود آمدن سنگ کلیه می گردند. مواد معدنی به شکل کریستال های کوچکی در می آیند و معمولا بدون درد با ادرار دفع می شوند. با این وجود، گاهی اوقات کریستال ها بزرگ تر می شوند و دفع نمی شوند. سپس آن ها در کلیه و مجاری ادراری جمع می شوند و سبب درد زیادی می شوند.

یک سری عوامل در بوجود آمدن سنگ کلیه وجود دارند که عبارتند از:

– عدم نوشیدن آب کافی ( از علایم نشان دهنده کمبود آب در بدن آگاهی داشته باشید)
– خوردن غذاهای با میزان شکر یا نمک بالا
– داشتن وزن زیاد
– زندگی کم تحرک و عدم انجام ورزش
– فاکتورهای وراثتی

اندازه سنگ کلیه می تواند بین دانه های ریگ مانند بسیار ریز تا سنگ ریزه باشد. در برخی موارد سایز سنگ کلیه به اندازه توپ گلف مشاهده شده است.

۴ نوع اصلی سنگ کلیه وجود دارد:

اکسالات کلسیم:

رایج ترین نوع سنگ کلیه می باشد و هنگامی که کلسیم با اکسالات در ادرار جمع می شوند ایجاد می شود. عامل آن می تواند خوردن زیاده از حد غذاهایی مانند چیپس سیب زمینی، بادام زمینی، شکلات، چغندر و اسفناج باشد.

اسید اوریک:

این مورد در مردان رایج تر است و هنگامی که میزان اسید در ادرار بسیار بالا باشد بوجود می آید و عامل آن می تواند خوردن زیاد از حد گوشت قرمز و حلزون صدف دار باشد.

استروویت:

بیشتر در زنان دیده می شود که می تواند به سنگ های بزرگ تبدیل شود و معمولا عامل آن وجود عفونت در کلیه می باشد.

سیستین:

این نوع از سنگ کلیه معمولا کمتر دیده می شود و علت آن ناهنجاری های ژنتیکی می باشد.

علایم سنگ کلیه

یکی از اصلی ترین علایم سنگ کلیه وجود درد در کمر، شکم و یا کشاله ران می باشد. درد معمولا به صورت موجی می آید و در برخی موارد بسیار دردناک می باشد.

در حقیقت به عنوان یکی از سخت ترین دردهایی که یک نفر می تواند تجربه کند توصیف شده است.

همچنین ممکن است در هنگام ادرار کردن نیز درد وجود داشته باشد. برخی دیگر از علایم سنگ کلیه عبارتند از:

– ادرار قهوه ای، قرمز و یا صورتی
– تهوع یا استفراغ
– پر ادراری

چنانچه شما یکی ازین علایم را دارید بایستی در اولین فرصت ممکن پزشک خود را ملاقات کنید. اگر فکر می کنید که ممکن است مبتلا به سنگ کلیه باشید می توانید از سرکه سیب برای سنگ ها استفاده کنید این امر کمک می کند که سنگ ها شروع به حل شدن کنند.

پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه :

حفظ آب بدن

حفظ آب بدن بسیار مهم است اما برای جلوگیری از تشکیل سنگ مهم تر این است که مطمئن شویم در طول روز زیاد ادرار می کنیم. این امر مخصوصا در هوای گرم و یا زمانی که تمرینات سخت انجام می دهیم مهم است. این به این دلیل است که هر چه بیشتر عرق کنید آب کمتری از کلیه عبور می کند و این امر منجر به تجمع مواد معدنی و تشکیل سنگ کلیه می گردد.

بایستی همیشه به اندازه کافی آب بنوشید تا ادرار شما شفاف و روشن باشد.

کاهش مصرف نمک

نمک شانس پیشرفت سنگ های کلیه را افزایش می دهد چرا که باعث می شود کلیه ها کلسیم بیشتری را از دست دهند که ترکیب این کلسیم با اکسالات در ادرار باعث تشکیل سنگ می شود. موسسه ملی دیابت و هاضمه و کلیه توصیه می کند که کاهش سدیم نسبت به کلسیم از تشکیل سنگ های کلیه جلوگیری می کند.

کاهش مصرف غذاهای غنی از اکسالات :

متخصصان توصیه می کنند که کمتر از غذاهای غنی از اکسالات مانند ریواس، چغندر، بامیه، اسفناج، برگ چغندر، سیب زمینی شیرین، آجیل، چای و شکلات استفاده کنید. با این وجود موسسه ملی کلیه ادعا می کند که این امر یک باور غلط است که کاهش مصرف غذاهای غنی از اکسالات در رژیم غذایی به تنهایی سبب کاهش احتمال تشکیل سنگ کلیه اکسالات کلسیم می شود.

موسسه ملی کلیه ادعا می کند که این امر در تئوری ممکن است درست باشد اما این دیدگاه از نظر چشم انداز سلامتی درست نیست چرا که اکسالات به صورت طبیعی در بسیاری از غذاها مانند میوه و سبزیجات، آجیل و دانه ها، غلات و حبوبات وجود دارد. اکثر سنگ های کلیه هنگامی تشکیل می شوند که در کلیه اکسالات به کلسیم متصل شود.

موسسه ملی کلیه توصیه می کند که در عوض کلسیم و غذاهای غنی از اکسالات را با هم در یک وعده غذایی بخوریم . در این حالت، اکسالات و کلسیم با احتمال بیشتری، قبل از اینکه کلیه ها شروع به فراوری آنها کنند در شکم و روده به هم متصل می شوند. بنابراین احتمال تشکیل سنگ کلیه کاهش می یابد.

نوع سنگ کلیه خود را بشناسید

دو نوع سنگ کلیه اکسالات کلسیم و اسید اوریک رایج ترین نوع سنگ کلیه می باشند. همانطور که در بالا اشاره شد، چنانچه مبتلا به سنگ کلیه از نوع اکسالات کلسیم هستید بایستی غذاهای سرشار از کلسیم را با غذاهای سرشار از اکسالات با هم بخورید. این موضوع سبب می شود که کلسیم و اکسالات به جای این که در کلیه به هم متصل شوند در شکم به هم اتصال یابند.

چنانچه سنگ کلیه از نوع اسید اوریک دارید بایستی مصرف گوشت قرمز و صدف حلزون دار را کاهش دهید ( خوردن این غذاها باعث بالا رفتن اسید اوریک در بدن می گردد).

خوردن پروتئین حیوانی کمتر و خوردن سبزیجات و میوه بیشتر باعث کاهش سطح اسید ادرار می گردد و این امر شانس تشکیل سنگ را کمتر می کند. علاوه بر این بهتر است مصرف غذاهای شیرین و الکل را نیز محدود کنیم.