نشریه الکترونیکی ائل اوبا

و من آیاته خلق السّموات و الأرض و اختلاف ألسنتکم و ألوانکم إنّ فی ذلک لآیات للعالِمین

قدیمی‌ترین انجیل جهان درکتابخانه مرکزی تبریز


لینک مطلب : http://eloba.ir/?p=921

IMAGE635832067063720759‘انجیل رسولان’ به عنوان قدیمی‌ترین انجیل جهان و گنجینه ارزشمند کتابخانه مرکزی تبریز، روزگاری به عنوان پشتوانه پول ملی به شمار می‌رفت.

کتاب نفیس و فاخر “انجیل رسولان” قدیمی‌ترین نسخه خطی موجود کتاب مقدس مسیحیان است که در بخش نسخ خطی کتابخانه مرکزی تبریز نگهداری می‌شود.

براساس گزارش خبر آنلاین قدمت این انجیل متعلق به 1200 سال قبل بوده و در 120 صفحه بر روى پوست ماهى نوشته شده است.

این کتاب به دلیل ارزش مادی و معنوی غیرقابل وصف خود، زمانی به عنوان یکی از پشتوانه‌های پول ملی ایران به شمار می رفت.

انجیل یاد شده به زبان سریانی قدیم (آشوری) بر روی پوست ماهی نوشته شده و خط به کار رفته در آن از خط‌های نیمه زنده دنیا به حساب می‌آید.

تاریخ و نحوه ورود این کتاب به ایران معلوم نیست اما 80 سال پیش آخرین مالک آن قصد داشت این کتاب ارزشمند را در خارج از ایران بفروشد.

دولت وقت با اطلاع از این موضوع مانع این کار می‌شود و کتاب را تحویل انجمن ایالتی آذربایجان می‌دهد و بعد از آن در اختیار کتابخانه ملی تبریز قرار می‌گیرد.

گفتنی است این کتاب حدود 800 سال قبل توسط داوید بن ملک شاه در روستای موش آباد از توابع آذربایجان غربی مرمت شده  و اخیراً به ثبت ملی رسیده است.

بر اساس گفته کارشناسان نسخ خطی کتابخانه مرکزی تبریز، در ابتدا تصور مى‌شد این کتاب همان کتاب مقدس (شامل انجیل، تورات، زبور، نامه هاى سلیمان و…) است اما کارشناسان اروپایى که به خط سریانى قدیم آشنا هستند پس از تحقیق و رمزگشایى کتاب تأیید کردند که کتاب مذکور یکى از معتبرترین و قدیمى‌ترین اناجیل جهان و نزدیک به انجیل اصیل است.

منوچهر جعفری، سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌شرقی در خصوص انجیل رسولان و مشتریان بین‌المللی آن می‌گوید: نمایندگان واتیکان بارها پیشنهاد خرید این انجیل را به کتابخانه تبریز ارائه کرده و حاضر بودند برای خرید آن، یک چک سفید ارائه کنند.

انجیل رسولان اصیل‌ترین و دست‌نخورده‌ترین انجیل جهان مسیحیت است که تا به حال ترجمه و چاپ نشده است.

یکی از نگرانیهای موجود برای ترجمه این انجیل، موضوع امانتداری در ترجمه آیات آن بوده است چراکه تعداد کارشناسان آشنا به زبان سریانی قدیم و نیز نوع خط به کار رفته در آن در جهان به تعداد انگشتان یک دست هم نمی رسد.